När är man juridiskt bunden till ett avtal?

Fraga?

Hej

Vi är fyra delägare till en lantbruksfastighet. En av delägarna har som önskemål att få köpa vissa ekonomibyggnader på gården och inreda bostad i en av dem. ( självklart först utverka bygglov, avstyckning o.s.v.) Hon vill inte ha kontakt med oss andra via telefon, utan allt ska ske via mail. Hon vill nu veta övrigas inställning till hennes önskemål. Vi andra är positivt inställda, men en oss vill inte att detta ska finnas skriftligt. Hon tror att vi då juridiskt är bundna vid detta, alltså att det är jämställt med ett löfte. Kan det verkligen vara så?

Svar

Hej och tack för din fråga,

Frågan gäller om till vilken utsträckning man är bunden av en viljeförklaring. Vissa avtal är underkastade särskilda formkrav, som köp av del av fastighet.[1] Ett köp av en del av en fastighet är därför inte giltigt om det inte sker skriftligt genom en köpehandling. Däremot kan det vålla andra problem om man agerar vårdslöst i en avtalsrelation. Det kan därför vara angeläget att om man skriver i mejl att tydligt framhålla att man inte vill förbinda sig till något man inte vill. Om ni fortfarande vill ha en fortsatt förhandling gällande ekonomibyggnaderna kan man säga att man godkänner villkoren utan förbindelse för att markera att det inte är ett bindande anbud.

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning, Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 1, 7 – 9 §§ Jordabalken (JB).

Peter Zeijersborger

Jag är advokat och grundare av Advokatbyrå Zeijersborger & Co och har lång erfarenhet av branschen. Jag har bedrivit juridisk rådgivning sedan 2011 och om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Konsultation 395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.