1. Körkortsjuridik
Du som har körkort vet givetvis att det finns en stor mängd lagar och regler som reglerar hur du får framföra ett fordon i trafiken men vad händer egentligen om du misstänks för att ha brutit mot någon av dessa? I denna handbok går vi igenom vad som händer om polisen stoppar dig och omhändertar ditt körkort. Vi går igenom hur Transportstyrelsens utredning om ett eventuellt återkallande av körkortet går till och vi leder dig genom processen att få tillbaka ditt körkort. Har ditt körkort blivit omhändertaget eller nyligen återkallat? Zeijersborger & Co kan biträda dig om du behöver hjälp med frågor som rör körkort.
2. Polisen har tagit ditt körkort – vad händer nu?
Polisen kan omhänderta ett körkort på plats om du gör dig skyldig till ett brott eller en förseelse där det är troligt att ditt körkort kommer återkallas av Transportstyrelsen. Även Tullverket, Kustbevakningen och åklagare kan besluta om att omhänderta ett körkort.
Vanliga anledningar till att körkort omhändertas på plats är vid misstänkt
- rattfylleri,
- grov vårdslöshet i trafik
- smitning från olycksplats
- trafikbrott som fortkörning, kört mot rött, inte stannat för stopplikt, hållit för kort avstånd till bil framför mm.
Polisens beslut att omhänderta ditt körkort vid någon av dessa situationer kan inte överklagas. Polisen ska inom 48 timmar från omhändertagandet skicka ditt körkort till Transportstyrelsen som i sin tur ska utreda om körkortet återkallas eller lämnas tillbaka till dig. Det är Transportstyrelsens beslut som i ett senare skede kan överklagas. Detta förklaras mer ingående i en egen del av handboken.
Om ditt körkort blir omhändertaget av polisen kan du få ett medgivande av polisen om att få fortsätta köra i ytterligare 48 timmar. Detta är oftast aktuellt vid mindre allvarliga förseelser. Om du skulle köra efter att denna tidsfrist löpt ut gör du dig skyldig till olovlig körning.
2.1 Erkännande på plats
Om polisen bedömer att du gjort dig skyldig till ett brott kommer du få information om att du kan skriva på ett strafföreläggande. Du accepterar genom detta ett bötesbelopp som straff för det du gjort. Ett exempel på när strafföreläggande brukar bli aktuellt är när du stoppats av polisen och misstänks för hastighetsöverträdelse, dvs att du har kört för fort.
Om du godkänner strafföreläggandet har du erkänt det brott du misstänkts för och ärendet kommer inte behöva tas upp för prövning i domstol. Föreläggandet får genom ditt skriftliga godkännande samma juridiska innebörd som en lagakraftvunnen dom. Detta innebär att ärendet är straffrättsligt avklarat.
Ett strafföreläggande får samma effekt som en lagakraftvunnen dom och det kan därför finnas anledning att bestrida ett strafföreläggande om du inte är helt säker på att du gjort dig skyldig till den gärning polisen misstänker dig för. Det är mycket svårt att i efterhand återta ett godkännande av strafföreläggande och det är lätt att i stundens allvar acceptera ett bötesbelopp på plats i tron om att saken sedan är ur världen. Med tanke på att Transportstyrelsen bland annat tittar på domar och strafförelägganden vid utredningen om ditt körkort ska återkallas kan det därför stå sig dyrt att förhastat godkänna ett strafföreläggande.
2.2 Bestridande på plats
Om du bestrider brott och inte skriver på ett strafföreläggande kommer polisen lämna över ärendet till åklagare som får avgöra om det finns tillräcklig bevisning för att väcka åtal mot dig. Om åtal väcks blir det fråga om rättegång i tingsrätt. Om åklagaren inte bedömer att det finns tillräcklig bevisning för att väcka åtal ska ärendet läggas ned.
3. De körkortsingripande åtgärderna
3.1 Omhändertagande
Den första ingripande åtgärden är den som beskrivits ovan, omhändertagandet. Det är det första steget. Det är efter ett omhändertagande som Transportstyrelsen utreder om någon annan ingripande åtgärd kan bli aktuell.
3.2 Återkallande
Den mest ingripande åtgärden är ett återkallande av ditt körkort. Det finns nio grunder för varför ett körkort kan återkallas. Om ditt körkort återkallas ska ett nytt körkort tillverkas, du får alltså inte tillbaka ditt gamla körkort. Vad som krävs för att få ett nytt körkort efter återkallelse beror bland annat på hur lång spärrtid som bestämts samt vad som var orsaken till att körkortet återkallades.
3.3 Varning
Om Transportstyrelsen bedömer att din förseelse är av mindre allvarlig karaktär kan du få en varning istället för att ditt körkort återkallas. Det kan ses som en anmärkning att ditt beteende i trafiken eller att dina levnadsförhållanden utvecklats på ett sätt som gör att Transportstyrelsen ifrågasätter lämpligheten av att du ska få fortsätta ha ett körkort utan att någon förändring sker.
Att ha fått en varning kan leda till att Transportstyrelsen gör en hårdare bedömning om du skulle göra dig skyldig till ytterligare trafikförseelser eller brott. Risken är stor att Transportstyrelsen återkallar ditt körkort vid nästa incident eftersom praxis är att varning inte beslutas om igen inom två år från den första varningen.
4. Särskilt om villkorat körkort med alkolås
Om du fått eller riskerar att få ditt körkort återkallat på grund av rattfylleri kan du ansöka om att få fortsätta köra bil med alkolås installerat i bilen.
För att din ansökan om alkolås ska bli godkänd måste du
- fått eller riskera att få ditt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri (orsakat av alkohol)
- ha ett körkort från ett EES-land
- vara permanent bosatt i Sverige.
Du kan inte få ett körkort med villkor om alkolås om rattfylleriet skett med narkotika i blodet eller om du använder narkotika. Behandling med narkotikaklassade läkemedel ska vara ordinerat och får inte innebära någon trafiksäkerhetsrisk.
Du kan dömas till böter eller fängelsestraff även om du får villkor om att få fortsätta köra bil med alkolås, beslutet om alkolås påverkar alltså inte straffet.
Tiden med alkolås är ett eller två år och räknas från när du blir delgiven ett beslut om alkolås. Du kan alltså inte tillgodoräkna dig den tid som körkortet tidigare varit återkallat.
Villkorstiden är två år i följande fall:
- om det gäller grovt rattfylleri
- om du under de fem senaste åren gjort dig skyldig till upprepade fall av rattfylleri till följd av alkoholförtäring.
I övriga fall är villkorstiden ett år.
4.1 Vad gäller under villkorstiden?
Under villkorstiden får du endast köra fordon utrustat med ett alkolås som är personligt, godkänt av Transportstyrelsen och tillhandahålls av en av de alkolåsleverantörer Transportstyrelsen har godkänt. Det finns förutom dessa krav ett flertal andra förhållningsregler för den som har beviljats alkolås. Dessa varierar beroende på vilken villkorstid som bestämts samt om du har fått en missbruks- eller beroendediagnos och redogörs för nedan.
4.1.1 Villkorstid på ett år
Du som har beviljats alkolås och har fått en villkorstid på ett år behöver i regel inte skicka in något mer läkarintyg eller lämna några fler prover under villkorstiden.
Service av alkolåset ska utföras med högst sex månaders mellanrum med start från tidpunkten för installationen. En service ska också utföras någon gång under den tionde månaden av villkorstiden.
4.1.2 Villkorstid på två år
Du som har beviljats alkolås och har fått en villkorstid på två år ska skicka in läkarintyg och provresultat efter sex månaders observationstid och därefter efter ytterligare tolv månaders observationstid. Varje observationstid ska omfatta minst fyra prover för alkohol. Din intygsskrivande läkare avgör om provtagning behövs för andra substanser än alkohol. Service av alkolåset ska utföras med högst sex månaders mellanrum med start från tidpunkten för installationen. En service ska också utföras någon gång under den 22 månaden av villkorstiden.
4.1.3 Villkorstid på ett år med en missbruks-eller beroendediagnos
För att beviljas alkolås behöver du visa på varaktig nykterhet i minst sex månader. Om du beviljas alkolås behöver du fortsätta visa varaktig nykterhet i enlighet med det villkor om läkarintyg som du får i samband med alkolåsbeslutet.
Du ska skicka in läkarintyg och provresultat efter sex månaders observationstid, därefter efter ytterligare sex månaders observationstid och sedan efter ytterligare tolv månaders observationstid.
När villkorstiden för alkolåset löpt ut, ska du fortsätta verifiera varaktig nykterhet enligt föreläggandet. Vilka prover som du omfattas av ska framgå av ditt beslut. Kallelser till provtagningar skickas nära inpå provtillfället för att säkerställa att du hållit dig nykter.
Du behöver se till att servicen av alkolåset utförs med högst sex månaders mellanrum med start från tidpunkten för installationen. En service ska också utföras någon gång under den tionde månaden av villkorstiden.
4.1.4 Villkorstid på två år med en missbruks-eller beroendediagno
För att beviljas alkolås behöver du visa på varaktig nykterhet i minst sex månader. Om du beviljas alkolås behöver du fortsätta visa på varaktig nykterhet i enlighet med det villkor om läkarintyg som du har fått i samband med alkolåsbeslutet. Du ska skicka in läkarintyg och provresultat efter sex månaders observationstid, därefter efter ytterligare sex månaders observationstid och sedan efter ytterligare tolv månaders observationstid. Vilka prover som du omfattas av ser du i ditt beslut. Du behöver se till att service av alkolåset utförs med högst sex månaders mellanrum med start från tidpunkten för installationen. En service ska också utföras någon gång under den 22 månaden av villkorstiden.
4.2 Indragning av villkorat körkort
Om du som har alkolås inte kan visa att du uppfyller kraven för ett villkorat körkort, får du inte längre ha kvar det. Transportstyrelsen kommer i så fall att dra in det villkorade körkortet och bestämma en återkallelsetid. Detta kan ske vid till exempel
- misskötsamhet i hanteringen av alkolåset
- nytt rattfylleri under villkorstiden
- annat allvarligt trafikbrott.
Om du vid upprepade tillfällen lämnar utandningsprov med en straffbar mängd alkohol, kan det leda till att du inte längre får ha kvar ditt körkort. I de fallen dras körkortet in på minst den tid som motsvarar den villkorstid som var kvar.
Om du gör dig skyldig till lindrigare trafikförseelser, kan körkortet återkallas och villkorstiden förlängas med lika lång tid.
4.3 Nytt körkort efter villkorat körkort
När det återstår ca en månad kvar av villkorstiden för det villkorade körkortet kommer Transportstyrelsen skicka ansökningshandlingar om ett nytt körkort hem till dig. Det villkorade körkortet blir automatiskt ogiltigt vid villkorstidens slut vilket innebär att du måste ansöka om ett nytt körkort.
5. Återkallelsegrunderna
Det finns nio grunder för när körkort kan återkallas. Om ditt körkort återkallas enligt punkterna 1-6 beslutar Transportstyrelsen om en så kallad spärrtid. Under spärrtiden är ditt körkort återkallat och Transportstyrelsen får inte heller tillverka ett nytt körkort.
En och samma händelse eller förseelse kan ligga till grund för flera återkallelsepunkter.
Ditt körkort kan även återkallas tills vidare i avvaktan på ett slutligt avgörande i återkallelsefrågan. Körkortet ska återkallas tills vidare i väntan på dom om det finns sannolika skäl (högre grad av misstanke) att anta ditt körkort kommer att återkallas slutligt när ditt ärende är straffrättsligt avgjort.
5.1 Återkallelsegrund 1 – rattfylleri
Du är misstänkt för eller har gjort dig skyldig till rattfylleri, grovt rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafik. Om du är misstänkt för eller har gjort dig skyldig till rattfylleri är spärrtiden lägst ett år. Vid grovt rattfylleri eller upprepade trafiknykterhetsbrott inom en femårsperiod är spärrtiden lägst två år. Du kan också få en spärrtid på ditt körkortstillstånd, traktorkort och förarbevis. Om du är misstänkt för eller har gjort dig skyldig till rattfylleri eller grovt rattfylleri kan du istället för att få en spärrtid ansöka om körkort med villkor om alkolås. Ett sådant villkor gäller i ett eller två år och börjar räknas från den dag man tar del av en godkänd ansökan.
5.2 Återkallelsegrund 2 – smitning
Du har smitit från en trafikolycka som du har varit inblandad i. Det gäller även om du inte har haft någon skuld i trafikolyckan. Spärrtiden är lägst en månad och högst tre år. Du kan också få en spärrtid på ditt körkortstillstånd, traktorkort och förarbevis.
5.3 Återkallelsepunkt 3 – upprepade trafikförseelser
Du har gjort dig skyldig till upprepade trafikförseelser inom en tvåårsperiod, till exempel mindre allvarliga fortkörningar eller att du inte använt bilbälte. Spärrtiden är lägst en månad och högst tre år. Du kan också få en spärrtid på ditt körkortstillstånd, traktorkort och förarbevis.
5.4 Återkallelsepunkt 4 – diverse trafikbrott
Du har gjort dig skyldig till exempelvis:
- fortkörning
- körning mot rött ljus
- inte tagit hänsyn till stopplikt
- omkörning vid övergångsställe
- vårdslöshet i trafik
- olovlig körning
- inte anpassat avståndet till fordonet framför.
Spärrtiden är lägst en månad och högst tre år. Du kan också få en spärrtid på ditt körkortstillstånd, traktorkort och förarbevis.
5.5 Återkallelsepunkt 5 – olämplighet pga nykterhetsproblematik
Du bedöms opålitlighet i nykterhetshänseende (alkohol och/eller narkotika eller annat berusningsmedel). Det kan gälla om till exempel om polisen har tagit hand om dig för berusning vid ett antal tillfällen eller att det finns andra uppgifter om bruk av narkotika och/eller alkohol. Spärrtiden är lägst en månad och högst tre år. Du kan också få en spärrtid på ditt körkortstillstånd.
5.6 Återkallelsepunkt 6 – allvarlig brottslighet
Du har gjort dig skyldig till ett allvarligt brott som inte behöver vara ett trafikbrott eller ha samband med bilkörning, till exempel grov misshandel, grovt narkotikabrott eller tillåtande av olovlig körning. Spärrtiden är lägst en månad och högst tre år. Du kan också få en spärrtid på ditt körkortstillstånd.
5.7 Återkallelsepunkt 7 – ej uppfyllande av medicinska krav
Du har en sjukdom, skada eller liknande som gör att du inte uppfyller de medicinska krav som ställs för att få ha körkort eller körkortstillstånd. Det bestäms ingen spärrtid. Se rubriken ”Nytt körkort efter sjukdom” för hur du återfår körkortet.
5.8 Återkallelsepunkt 8 – underlåtelse att inkomma med begärda handlingar
Transportstyrelsen kräver att du ska lämna ett läkarintyg eller ett bevis om ett godkänt förarprov och du underlåter att inkomma med det. Det bestäms ingen spärrtid men du kommer behöva ansöka om ett nytt körkort om du vill fortsätta köra. Se rubriken ”Nytt körkort efter sjukdom” för hur du återfår körkortet.
5.9 Återkallelsepunkt 9 – Felaktigt utfärdat körkort
Körkortet är utfärdat på felaktiga grunder. Detta innebär att ett körkort som inte borde ha utfärdats från början kan återkallas om detta uppdagas vid ett senare tillfälle och bristerna alltjämt föreligger. Exempel kan vara att något förarprov inte hade genomförts innan körkortet utfärdades, att en person inte uppfyllde ålderskravet på körkort eller liknande.
6. Processen hos Transportstyrelsen
6.1 Utredning
Efter att polisen eller annan myndighet har skickat ett ärende till Transportstyrelsen ska en utredning genomföras. I utredning ska Transportstyrelsen avgöra om ditt körkort ska återkallas eller om annan åtgärd är lämplig.
I utredningen inhämtar Transportstyrelsen information från domar, strafförelägganden och strafförelägganden samt information om huruvida du blivit omhändertagen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer m.m., LOB. Även domar från utlandet kan ligga till grund för ingripande mot ditt körkort.
Transportstyrelsen kan förelägga dig att inkomma med hälsodeklaration eller läkarintyg samt inhämta information från socialnämnden på den ort du bor inför deras beslutsfattande.
6.2 Yttrande
Innan Transportstyrelsen meddelar deras beslut har du rätt att yttra dig angående ditt ärende. I yttrandet bör du förklara din syn på den situation som ligger till grund för att Transportstyrelsen utreder om ditt körkort ska återkallas. Du kan förklara varför den aktuella situationen uppstod och om din inställning till ansvarsfrågan mm.
6.3 Beslut
När Transportstyrelsen inhämtat det underlag som behövs för att avgöra ditt ärende samt inhämtat ditt yttrande ska de fatta ett beslut. Beslutet skickas sedan hem till dig.
7. Överklagandeprocessen
Om Transportstyrelsen beslutar att ett körkortsingripande av något slag ska ske har du rätt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Överklagandet måste inkomma till Transportstyrelsen inom tre veckor från det att du fick ta del av beslutet.
7.1 Så överklagar du Transportstyrelsens beslut
I ett överklagande ska du skriva
- vilket beslut du vill överklaga
- varför du tycker att beslutet är fel
- hur du tycker att beslutet ska ändras
- ditt namn, personnummer, adress, telefonnummer (hem, mobil och arbete) och e-postadress så att domstolen kan nå dig.
Du ska också skicka med
- Bevis som du vill hänvisa till och vad du vill styrka med dessa bevis.
- Annat som du vill att domstolen ska veta och ta hänsyn till i sin prövning.
Överklagandet skickas till Transportstyrelsen men ställs till förvaltningsrätten. Transportstyrelsen prövar endast att överklagandet inkommit inom tidsfristen och översänder sedan överklagandet till förvaltningsrätten för prövning av ärendet i sig.
7.2 Processen hos domstolen
Om förvaltningsrätten bedömer att de behöver ytterligare information för att avgöra ditt ärende kan de förelägga dig att inkomma med sådan information. Om man väljer att inte inkomma med informationen som förvaltningsrätten bett dig inkomma med kan de komma att avgöra målet ändå.
Ibland hålls en muntlig förhandling i mål om återkallelse av körkort. En muntlig förhandling kan komplettera det som du lämnat in skriftligen. I en muntlig förhandling får du och Transportstyrelsen, och ibland även vittnen, beskriva och förtydliga det som behöver förtydligas. Oftast fattar domstolen beslut på det skriftliga underlag som finns men ibland bedömer de att ärendet behöver föredras muntligen för att bli tillräckligt utrett. Du kan även själv begära muntlig förhandling.
När målet är tillräckligt utrett går en av domstolens jurister igenom allt och förbereder ett förslag till dom. En domare och tre nämndemän tar del av allt som juristen har förberett.
Om förvaltningsrätten bedömer att Transportstyrelsens beslut var korrekt kommer deras beslut alltjämt fortsätta att gälla. Om förvaltningsrätten istället bedömer att Transportstyrelsen beslut är felaktigt kommer det tidigare beslutet istället att upphöra. Det vanligaste är att ärendet i ett sådant fall skickas tillbaka till Transportstyrelsen för att ett nytt beslut ska fattas.
7.2.1 Överklagande av förvaltningsrättens beslut
Om du är missnöjd med avgörandet från förvaltningsrätten kan du i regel överklaga beslutet till kammarrätten. Det står i avgörandet hur du ska göra och hur lång tid du har på dig att överklaga.
För att kammarrätten ska ta upp ditt fall behövs ett prövningstillstånd. Prövningstillstånd kan meddelas av kammarrätten om det finns särskilda skäl att ändra förvaltningsrättens beslut eller om ditt fall kan komma att bli vägledande för framtida rättstillämpning. Det är ofta svårt att få prövningstillstånd.
Om kammarrätten inte meddelar prövningstillstånd fortsätter avgörandet från förvaltningsrätten att gälla.
8. Kostnader
Förvaltningsrätten tar inte ut någon avgift för att du överklagar Transportstyrelsens beslut. I mål om återkallelse av körkort har du dock inte rätt till offentligt biträde och får därför stå för eventuella kostnader för att anlita ett ombud. Det rättsskydd som ofta finns i hemförsäkringar brukar inte gälla förvaltningsrättsliga tvister som exempelvis återkallelse av körkort.
9. Att ansöka om ett nytt körkort
Det ska alltid tillverkas ett nytt körkort efter återkallelse. Hur du gör för att få ett nytt körkort efter att ditt körkort återkallats beror på omständigheterna till varför ditt körkort återkallades, om du har spärrtid och på om du har prövotid. I vissa fall utfärdar Transportstyrelsen ett nytt körkort utan någon speciell prövning men i andra fall måste du först ansöka om körkortstillstånd för att ett nytt körkort ska kunna tillverkas. Du kan då behöva lämna läkarintyg för att visa att du uppfyller de medicinska kraven när det gäller nykterhet, drogfrihet, sjukdom eller annat medicinskt förhållande. Beroende på omständigheterna kan du även behöva göra ett nytt körkortsprov. Fallen nedan utgör huvudregler som presenterats av Transportstyrelsen.
9.1 Körkort utan prövotid
9.1.1 Om spärrtiden är ett år eller kortare
Om återkallelsen av ditt körkort beror på att du till exempel har kört mot rött ljus eller gjort dig skyldig till fortkörning kan Transportstyrelsen utfärda ett nytt körkort utan någon speciell prövning.
Transportstyrelsen skickar en blankett för nytt körkort till dig.
Du får köra igen när Transportstyrelsen har fått in den påskrivna ansökningen, de har beslutat om att tillverka ett nytt körkort och din återkallelsetid har tagit slut.
Du måste ansöka om körkortstillstånd om ditt körkort har återkallats på grund av
- rattfylleri eller grovt rattfylleri
- grov vårdslöshet i trafik
- opålitlig i nykterhetshänseende
- annat allvarligt brott än trafikbrott
Du kan tidigast ansöka om körkortstillstånd sex månader innan spärrtiden går ut. Körkortstillståndet kan beviljas tidigast två månader före spärrtidens slut. Om du blir beviljad körkortstillstånd skickar Transportstyrelsen en blankett för nytt körkort till dig.
Du får köra igen när Transportstyrelsen har fått in den påskrivna ansökningen, de har beslutat om att tillverka ett nytt körkort och din återkallelsetid har tagit slut.
9.1.2 Om spärrtiden är längre än ett år
Om spärrtiden är längre än ett år måste du göra ett nytt körkortsprov, dvs både kunskapsprov och körprov, innan ett nytt körkort kan tillverkas. För att få göra ett nytt körkortsprov måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Du kan tidigast ansöka om körkortstillstånd sex månader innan spärrtiden går ut. Körkortstillståndet kan beviljas tidigast två månader före spärrtidens slut. Du måste även genomföra riskutbildningen på nytt innan du får göra körkortsprovet. För att Transportstyrelsen ska få utfärda ett körkort krävs att du är permanent bosatt i Sverige.
9.2 Avslag med spärrtid på din ansökan om körkortstillstånd
Om ditt körkort återkallats och du får avslag med spärrtid på din ansökan om körkortstillstånd, måste du göra ett nytt körkortsprov (kunskapsprov och körprov) innan ett nytt körkort kan utfärdas. Det gäller oavsett varför du fått körkortet återkallat eller hur lång spärrtiden är.
För att få göra ett nytt körkortsprov måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Om du ska ansöka om körkortstillstånd kan du göra det tidigast sex månader innan spärrtiden går ut. Körkortstillståndet kan beviljas tidigast två månader före spärrtidens slut.
Du måste även genomföra riskutbildningen på nytt innan du får göra körkortsprovet. För att Transportstyrelsen ska få utfärda ett körkort krävs att du är permanent bosatt i Sverige.
9.3 Körkort med prövotid
Alla som tar körkort i Sverige får en prövotid på två år. Prövotid innebär att om du under denna tvåårsperiod gör dig skyldig till någon förseelse som leder till att körkortet återkallas, måste du göra ett nytt körkortsprov (kunskapsprov och körprov) innan ett nytt körkort kan tillverkas.
För att få göra ett nytt körkortsprov måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Om du ska ansöka om körkortstillstånd kan du göra det tidigast sex månader innan spärrtiden går ut. Körkortstillståndet kan beviljas tidigast två månader före spärrtidens slut. För att Transportstyrelsen ska få utfärda ett körkort krävs att du är permanent bosatt i Sverige.
9.4 Nytt körkort efter sjukdom
Om ditt körkort återkallats på grund av sjukdom eller annat medicinskt förhållande kommer du behöva ansöka om ett körkortstillstånd. Detta gäller även om körkortet har återkallats på grund av att du inte lämnat in läkarintyg eller bevis om godkänt körkortsprov. Om du blir beviljad körkortstillstånd skickar Transportstyrelsen en blankett för nytt körkort till dig. Du får köra igen när Transportstyrelsen har fått tillbaka den påskrivna ansökningen och har beslutat att tillverka ditt nya körkort.
Juridisk hjälp vid körkortsfrågor
Om du hamnar i en situation som rör ditt körkort kan det vara bra att kontakta en erfaren advokat eller jurist som kan biträda dig, till exempel med att upprätta yttranden och överklaganden; på Zeijersborger & Co Advokatbyrå har vi lång erfarenhet av körkortsrelaterad juridik och hjälper gärna till med frågor som rör ditt körkort!