LVU är en tvångslagstiftning som syftar till att skydda barn och unga från missförhållanden i hemmet eller andra omständigheter som kan äventyra dess hälsa och utveckling. Om ett barn riskerar att fara illa har socialtjänsten möjlighet att vidta olika åtgärder, som kan vara antingen frivilliga eller tvingande.
Denna utbildning handlar om den praktiska processen kring vård enligt LVU. Vi går igenom de praktiska stegen från orosanmälan till sociala myndigheter och den efterföljande utredningen, till ett eventuellt omhändertagande och familjehemsplacering. LVU-mål handläggs i förvaltningsdomstol och vi undersöker därför hur ett sådant domstolsförfarande går till enligt Förvaltningslagen och Förvaltningsrättslagen.
Du får lära dig mer om relevanta aktörer i processen, till exempel Socialnämnden och det offentliga biträdets roll. Utbildningen omfattar också andra relevanta lagstiftningar, bland annat Socialtjänstlagen (SoL), en så kallad ramlag som huvudsakligen bygger på frivillighet. Du kommer att lära dig att analysera och tillämpa både lag och praxis, samt att hantera juridiska och praktiska utmaningar som kan uppstå inom LVU-mål.