Ett svenskt medborgarskap innebär en absolut rättighet att få bo, leva och arbeta i Sverige. En person kan bli svensk medborgare på flera olika sätt. Det vanligaste är att ett barn får medborgarskap automatiskt genom sin födsel, förutsatt att åtminstone en av föräldrarna är svensk medborgare. I andra fall kan en individ själv behöva anmäla eller ansöka om svenskt medborgarskap hos antingen Migrationsverket eller Länsstyrelsen.
Medborgskapet är en relation mellan en person och en stat, vilket medför rättigheter och skyldigheter för båda parterna. Denna utbildning behandlar processen för att uppnå svenskt medborgarskap, som skiljer mellan vuxna och barn samt beroende på individens nuvarande medborgarskap. Den omfattar även bestämmelser om dubbla medborgarskap och överklagande av beslut om att medborgarskap inte beviljats.
För den som vill bli svensk medborgare tillhandahåller denna utbildning en grundläggande förståelse för den sökandes rättigheter och skyldigheter, samt de krav som behöver uppfyllas för ett beviljande. Utbildningen erbjuder en inblick i den praktiska processen och är särskilt värdefull för yrkesgrupper som kommer i kontakt med migrationsrättsliga frågor, som till exempel tjänstemän inom myndigheter, frivilliga rådgivare eller jurister.
Om du väljer kurspaketet Diplomerad får du även arbeta med relevanta case och diskutera dina egna frågeställningar med en erfaren jurist.