Måste man ha en bouppteckningsförrättning? Får man tömma dödsboet innan bouppteckningen är klar? När en familjemedlem går bort uppstår många frågor och en del juridiska frågor som måste hanteras.
Bouppteckning är en process som innebär att sammanställa en avlidens persons tillgångar och skulder. Bouppteckningshandlingen utgör ett underlag för kommande bodelning eller arvskifte och används även för att legitimera dödsbodelägarna. Ju mer egendom som finns i dödsboet, desto mer komplicerad blir bouppteckningen. Därför är det vanligt att söka juridisk hjälp för att säkerställa korrekt utförande av bouppteckningen.
I den här kursen om Bouppteckning får du lära dig mer de praktiska stegen i processen, från kallelse och boutredning till själva bouppteckningsförrättningen och de gällande tidsfristerna. Du får också lära dig mer om de olika aktörerna, som exempelvis dödsbodelägare, bouppgivare och boutredningsman.
Genom att gå den här utbildningen kan jurister och advokat ta det första steget mot att kunna erbjuda juridisk rådgivning och hjälp klienter vid upprättandet av bouppteckningar. För privatpersoner som vill vara väl förberedda inför en kommande bouppteckning i familjen fungerar utbildningen också som en användbar guide. Om du väljer kurspaketet Diplomerad får du även arbeta med relevanta case och diskutera dina egna frågeställningar med en erfaren jurist
Dessa kompetenser utgör en viktig del inom den ekonomiska familjerätten och fungerar bra tillsammans med våra andra utbildningar inom Arv och Testamente. För strävar efter att specialisera sig inom området rekommenderas också vidareutbildningen om Boutredningsmannens roll.