Med asyl avses enligt Utlänningslagen 1 kap. 3 § ett uppehållstillstånd som beviljas en utlänning därför att denne är flykting eller alternativt skyddsbehövande. För att söka asyl i Sverige måste personen ansöka om asyl hos Migrationsverket och förordnas ett offentligt biträde. Det offentliga biträdet är ofta en advokat eller jurist som deltar i processen för att säkerställa att den går rättvist och skäligt till.
Den svenska asylrätten har sin grund i FN:s flyktingkonvention som skapades år 1951 i kölvattnet av den flyktingkris som uppstod under andra världskriget. Flyktingkonventionen har haft direkt betydelse för innehållet i den svenska lagstiftningen rörande flyktingar och de svenska bestämmelserna om internationellt skydd finns i utlänningslagen.
Personer som söker asyl i Sverige har rätt till ett offentligt biträde som förordnas av Migrationsverket. Det offentliga biträdet är ofta en advokat eller jurist som deltar i processen för att säkerställa att den går rättvist och skäligt till. Den här utbildningen riktar sig till personer som vill kunna biträda klienter, jobbar på myndighet eller domstol, engagerar sig i frivilliga stödorganisationer eller på annat sätt kommer i kontakt med migrationsfrågor i vardagen.
Utbildningen ger dig kunskaper om bedömningen i asylprocesser, vad som krävs för att beviljas asyl, bevisfrågor och man praktiskt går tillväga för att överklaga ett beslut från Migrationsverket. Om du väljer kurspaketet Diplomerad får du även arbeta med relevanta case och diskutera dina egna frågeställningar med en erfaren jurist.