När en person går bort lämnar den ofta efter sig pengar eller annan personlig egendom i ett dödsbo, vilket kan ge upphov till en rad juridiska frågeställningar. Arvsordningen reglerar vem som är berättigad att ärva en avliden persons tillgångar och återfinns i Ärvdabalken. Dessutom påverkas arvsfördelningen av om personen har skrivit ett testamente som frångår den lagstiftade arvsordningen.
Den som har varit med om ett arvskifte, vet att det kan vara svårt att reda ut vad som gäller med olika arvsklasser, laglotten och makars arvsrätt. Arvsrätt är ett samlingsbegrepp som omfattar de juridiska ärenden som uppstår efter det att en person avlider. Arvsrätt kan innefatta allt från frågor rörande gåvor och förskott på arv till testamenten, arvsavtal och hantering av dödsbon.
I denna kurs kommer du att fördjupa dig i både lagstiftning och praxis som påverkar arvsprocessen. Du lär dig om grundläggande frågor som kan uppstå under boutredningen och bouppteckningen, strategier för att lösa arvstvister och vad som gäller vid preskription av arvsrätten. Om du väljer kurspaketet Diplomerad får du även arbeta med relevanta case och diskutera dina egna frågeställningar med en erfaren jurist
Oavsett om du själv står inför arvsrättsliga frågor eller ska börja arbeta med arvsrätt i din yrkesroll är det här ett bra första steg mot att kunna behärska ett komplext men spännande juridiskt område!