Hur kan jag få ensam vårdnad om min hund?

Fraga?

Hej,

Jag och min före detta sambo köpte en hund gemensamt för några år sedan. Vi bodde ihop fram tills förra året och hunden har sedan dess bott hos mig mer eller mindre på heltid. Hunden har varit iväg hos min före detta sambo ca 1-2 gånger i månaden och då oftast väldigt korta perioder.

Nu har jag kommit till den punkten där jag känner att hunden mår bäst av att ha ett fast och stabilt hem med fasta rutiner, det vill säga att jag har hunden på heltid utan några möjligheter för min före detta att ha honom alls. Jag tänker att detta inte bör vara några problem för mig då köpekontraktet för hunden står på mitt namn, jag står registrerad som ensam ägare hos Jordbruksverket, har haft honom i princip på heltid sedan separationen, är den som tar hand om klippning, veterinär, medicinering, bad, pälsvård, tandborstning, kloklippning med mera. Vi har dock delat på kostnaderna kring allt detta och han har varje månad skickat över halva beloppet. Det och att han betalade hälften för hunden i samband med köpet är det som talar till hans fördel.

Nu när vi påbörjat denna dialog så anser han att jag inte har rätt att ta hunden för mig själv samt att han tänker dra mig inför rätta. Han ser inga andra lösningar än att vi fortsätter dela vårdnaden om hunden med samma uppdelning som tidigare, det vill säga några dagar i månaden, vilket jag inte kommer godta. Kan jag få ensam vårdnad eller kan jag vägra att lämna hunden till honom?

Svar

Hej och tack för din fråga,

Det bör först och främst anmärkas att en hund i juridisk mening är lös egendom, och det är därför inte en vårdnadsfråga i familjerättslig mening. Istället är förmögenhetsrättsliga regler tillämpliga. Av din fråga framgår att du och din sambo har delat på kostnaderna för hunden, och att ni köpt den gemensamt. Det är därför troligt att ni äger hunden med samäganderätt, det vill säga att ni äger 50 % av hunden vardera, trots att du står som ägare på papper.[1] Detta innebär att ingen av er har mer rätt än den andra att ha hunden hos sig. För att bli ensam ägare krävs i sådant fall att du köper ditt ex andel av hunden. Det bästa är givetvis om du och ditt ex kommer överens, men om ni inte gör det kan hunden bjudas ut till offentlig auktion.[2] På den offentliga auktionen kan ni båda buda, och den som vinner köper på så sätt tillbaka hunden och erhåller ”ensam vårdnad”. Du kan påkalla en offentlig auktion genom en ansökan hos tingsrätten, där syftet med auktionen är att upplösa äganderättsgemenskapen. Om ni anses äga hunden gemensamt och du vägrar att lämna den till din före detta sambo, riskerar du att göra dig skyldig till egenmäktigt förfarande.[3]

Om du önskar mer vägledning är du välkommen att boka in en 20 minuters konsultation med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning, Zeijersborger & Co

[1] 1 § Samäganderättslagen
[2] 6 § Samäganderättslagen
[3] 8 kap. 8 § Brottsbalken

Peter Zeijersborger

Jag är advokat och grundare av Advokatbyrå Zeijersborger & Co och har lång erfarenhet av branschen. Jag har bedrivit juridisk rådgivning sedan 2011 och om du behöver hjälp med en liknande fråga, finns vi här för dig.

Konsultation 395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.